Het verhaal van Alice

Foto van Alice, dienst voor pleegzorg

Al tien jaar lang geen nationaliteit. Alles zat muurvast. Hopelijk komt er nu schot in de zaak.

Alice van de dienst voor pleegzorg, vertelt:

"Een meisje van 10 woont al sinds haar geboorte in een pleeggezin. Het meisje heeft geen nationaliteit. We hebben enkel een geboorteakte. Kort na de geboorte is haar Roemeense moeder verdwenen en heeft nooit de nationaliteit van haar dochter in orde gebracht. Het meisje heeft een voogd als niet-begeleide minderjarige. De voogd contacteerde de Roemeense ambassade, maar kreeg te horen dat de moeder nodig is om een aanvraag van Roemeense nationaliteit in te dienen. Een aanvraag voor de Belgische nationaliteit lukt ook niet. Ook een procedure voor staatsloosheid kan niet gestart worden. We hebben nog ander pistes uitgeprobeerd, maar alles zat muurvast.  Dit is echt onbegrijpelijk.
De voogd en ik contacteerden de Klachtenlijn."

Wat deed de Klachtenlijn?

"Michaël, een medewerker van de Klachtenlijn, nam contact op met ons. Hij reconstrueert nu samen met de voogd de hele geschiedenis. Hij legt contacten en onderzoekt de mogelijkheden. Het is nog een beetje afwachten. Hopelijk komt er nu toch wat schot in de zaak."

 Stuur een klacht

Wat is en doet de Klachtenlijn?

De Klachtenlijn van het Kinderrechten­commissariaat is een Ombudsdienst. De Klachtenlijn luistert, onderzoekt klachten en bemiddelt.