Wat kan de klachtenlijn voor jou doen?

Soms kan er iets fout lopen op je school, in de sportclub,  in je buurt of gemeente, in de jeugdbeweging, in de jeugdzorg, de hulpverlening,...  Of je voelt je slecht behandeld door de overheid of een officiële dienst. Het probleem geraakt maar niet opgelost. Je zocht overal hulp maar niemand kan of wil iets doen. Je zit vast. Je hebt een klacht over je rechten. Klop dan aan bij de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Bel, mail, schrijf of surf en wij zoeken samen met jou naar een oplossing. Lees meer in deze informatiefolders.

  • Eerst bekijken we samen met jou wat je probleem precies is. We kijken na wat de wet en het kinderrechtenverdrag daarover zegt. We leggen je uit wat je rechten zijn en wat je zelf kan doen.
  • Als we denken dat je rechten niet gerespecteerd werden, kunnen we je klacht onderzoeken. Maar dat doen we alleen als jij dat wil. Dan spreken we met iedereen die iets met je klacht te maken heeft. We bemiddelen tussen jou en de persoon of de organisatie waar je klacht over gaat. Samen proberen we een oplossing te vinden met respect voor jouw rechten.
  • Misschien wil jij toch niet dat je klacht onderzocht wordt. Dan zoeken we voor jou iemand die je kan verder helpen als je dat wil.
  • Soms komen klachten zo vaak voor en hebben ook vele andere kinderen en jongeren hetzelfde probleem als jij.  Dan vragen wij de overheid hier iets aan te doen. Zo proberen we voor kinderen en jongeren iets te veranderen. 

De Klachtenlijn dat zijn wij: Dominique, Chris, Inge, Yentl, Michaël en Tine. Wij helpen jou verder. Wij luisteren naar jouw verhaal. Wij onderzoeken je probleem en bemiddelen.

Stuur een klacht

Wil je dat niet?

Als je geen klacht wil sturen naar de Klachtenlijn wil je misschien wel op een andere manier geholpen worden?
Misschien...

... wil jij gewoon je verhaal eens kunnen vertellen. Je wil dat er iemand naar je luistert. Dat lucht op. Dan kan je terecht bij Awel.
... heb je een probleem en wil je raad of hulp? Dan kan je altijd terecht bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Op maandag, dinsdag en donderdag kan je met een clb-medewerker chatten van 17u-21u. Op woensdag kan dat vanaf 14u tot 21u.  Vanaf 12 jaar kan je ook terecht bij het JAC, het jongerenaanbod van het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk).
... ben je op zoek naar informatie over je rechten? tZitemzo helpt je dan verder.

  • Luisterend oor

  • Raad of hulp

  • Info over je rechten