Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Standpunt
-
Kinderopvang: omdat de allerkleinsten het niet zelf kunnen vragen, moeten wij het doen
Kinderopvanginitiatieven en ouders kloppen aan bij het Kinderrechtencommissariaat. Met dit standpunt trekken we mee aan de alarmbel: er zijn dubbel zoveel middelen nodig en een verhouding van 1 begeleider voor 4 kindjes.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer gewicht aan kinderrechten in hoogconflictueuze scheidingen
Een scheiding gooit het leven van kinderen overhoop. Als dat gepaard gaat met grote conflicten, raken hun belangen ondergesneeuwd.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Capaciteitstekort in OKAN: houd de vinger dichter aan de pols
Veel anderstalige nieuwkomers vinden geen plek in OKAN. Geëigende inschrijvingsregels en een digitale procedure zouden alvast meer zekerheid, minder belasting en een betere kijk op de noden bieden.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Decreet Leersteun: stappen naar meer inclusief onderwijs
Het nieuwe decreet leersteun effent verder het pad naar inclusief onderwijs, met onder meer beter georganiseerde externe leersteun, maar aan de beloofde monitoring van achterblijvende scholen is nog werk.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
De klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief
Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen, maar zullen er in hun leven wel het meest onder lijden. We vragen overheden om de bezorgdheden van kinderen serieus te nemen. Kinderen en jongeren zijn niet alleen lichamelijk kwetsbaarder voor extreme…
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Kinderen hebben recht op informatie over hun afstamming, ook van een donor
De wet die donorconceptie regelt, houdt geen rekening met de wens van donorkinderen om te achterhalen van wie ze genetisch afstammen. In ons advies zoomen we in op wat vanuit kinderrechtenperspectief belangrijk en dringend is.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Schulden treffen kinderen
Op 30 januari 2022 werd aan het Kinderrechtencommissariaat door de Kamercommissie voor Justitie een schriftelijk advies gevraagd over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek, teneinde het gebruik van de collectieve schuldenregeling te bevorderen.
…
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Naar een betere rechtspositie voor leerlingen op internaat
Het internatenlandschap wordt sterk vereenvoudigd. Het voorontwerp van decreet waarover ons advies gaat hangt samen met de transitie die sommige internaten maken naar Welzijn. Het decreet is een goede basis voor de samenwerking tussen Onderwijs–Welzijn voor jongeren …
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Tussentijds verslag JKP 2020-2024: reik verder dan een actieverslag
Vlaanderen kampt met een energiecrisis, wachtlijsten in de jeugdhulp, het tekort aan leerkrachten, hulpverleners en zorgmede-werkers. Neem de tussentijdse rapportage te baat en kom tegemoet aan de extra noden van kinderen en jongeren als gevolg van deze uitdagingen.
…
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer gelijke onderwijskansen door Vlaamse toetsen?
Vlaamse toetsen kunnen gelijke onderwijskansen verhogen als ze leerling-adaptief zijn, elke bonus voor selectiviteit vermijden, de schoolfeedback herkenbaar is en leerlingen ze kunnen inroepen bij betwisting van schoolresultaten.
Lees meer
Lees meer
Knelpuntnota
-
Geef in de opvangcrisis gewicht aan kinderrechten
Voor veel minderjarigen die in België internationale bescherming vragen, gaat de opvangcrisis van kwaad naar erger. Verschillende van hun fundamentele rechten worden elke dag geschonden. We lijsten de knelpunten op.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten'
Het zijn vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.