Ik heb een vraag over Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een zo goed mogelijke gezondheid en op toegang tot lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Daar hoort ook het recht op therapie of psychologische begeleiding bij.

Vragen en antwoorden

Waar kan je terecht voor psychologische hulp?

Merk je dat iemand niet goed in zijn vel zit en misschien laagdrempelige psychische hulp nodig heeft? Of heb je zelf klachten of vragen over verslaving, of worstel je met eten, depressieve gevoelens, stress, faalangst, pestproblemen, grensoverschrijdend gedrag of een moeilijke thuissituatie? Dan kan je gratis terecht bij verschillende eerstelijnsdiensten. 

Lees meer
Moet je toestemming hebben van je ouders voor therapie?

Soms krijgen kinderen moeilijker therapie omdat een van de ouders daar geen toestemming voor geeft. Maar moet dat zo zijn? Hoe kan je de regels lezen? En hoe krijg je de geestelijke gezondheidszorg waar je recht op hebt?

Lees meer

Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?

Logo CLBchat.be
Je kan je verhaal vertellen, een vraag stellen,… of samen met je chatbegeleider bekijken wat je zou willen bereiken, en hoe je dat kan aanpakken.
CLB neutraal logo
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding helpt leerlingen en ouders met vragen over onder meer leren, studiekeuze, gezondheid, depressieve gevoelens, faalangst, pestproblemen, een moeilijke thuissituatie. Je kunt er gratis terecht.
Logo Onafhankelijke ombudsdienst geestelijke gezondheid
Ombudsdienst voor de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer
Advies
-

Code zwart voor mentaal welzijn

Maak mentaal welzijn voor jongeren een beleidsprioriteit. We hebben het kookpunt bereikt, horen we van jongeren, ouders, huisartsen, CLB’s, therapeuten, scholen, psychiaters en betrokken burgers.  
Lees meer Lees meer

Contacteer een medewerker

Foto van Sarah

Sarah Meys

Beleidsadviseur Kinderarmoede, sociaal beleid, media, mobiliteit, milieu, gezondheid, cultuur