Ik heb een vraag over Jeugdhulp

Gezinnen, kinderen en jongeren kunnen op bepaalde momenten in hun leven botsen op kleine en grote problemen. Voor hulp en steun kunnen ze dan een beroep doen op jeugdhulpdiensten. Alle kinderen en jongeren in Vlaanderen hebben recht op jeugdhulp én rechten in de jeugdhulp, ook als de jeugdrechtbank beslist dat ze jeugdhulp moeten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn het recht om gehoord te worden en het recht om in beroep te gaan als ze het niet eens zijn met de jeugdrechter.

Vragen en antwoorden

Wat is het verschil tussen vrijwillige en gerechtelijke jeugdhulp?

Gezinnen, kinderen en jongeren kunnen vrijwillig een beroep doen op hulp. Maar soms lukt het niet om samen met de hulpverlener een hulpplan op te stellen. Of raken gezinnen en hulpverleners het niet eens over de juiste zorg en hulp. Of is er in een gezinssituatie dringend hulp nodig voor kinderen en jongeren die opgroeien in gevaarlijke omstandigheden. Dan kan de jeugdrechtbank beslissen over de hulp die nodig is.

Lees meer
Wat als je recht hebt op een persoonlijke-assistentiebudget (PAB), maar het niet krijgt?

Ouders, andere volwassenen en kinderen met een beperking melden ons dat ze al jaren wachten op hun persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Ze kregen een brief van het VAPH met de boodschap dat ze er recht op hebben, maar dat er momenteel te weinig geld is om het ook te geven. Ze vragen onze hulp om het toch te krijgen. 

Lees meer
Heb je het recht om gehoord te worden door de jeugdrechter?

In de gerechtelijke jeugdhulpverlening word je vanaf 12 jaar minstens 1 keer per jaar uitgenodigd op de jaarlijkse zitting. Als de jeugdrechter een nieuwe beslissing neemt over de hulpverlening, word je ook altijd uitgenodigd, samen met je advocaat.
 

Lees meer
Op welke ondersteuning op school heb je recht bij een leerprobleem of beperking?

Je hebt recht op inschrijving in een school voor gewoon onderwijs. Inclusief onderwijs is de eerste optie. De school moet de nodige redelijke aanpassingen doen en een leerzorgcontinuüm uitwerken. Voor leerlingen met zwaardere noden kan de school externe ondersteuning krijgen of de leerling een individueel aangepast curriculum aanbieden. Daarvoor is wel de tussenkomst van het CLB nodig. Alleen als die aanpassingen niet volstaan en verdere aanpassingen voor de school onredelijk zijn, mag de school doorverwijzen naar buitengewoon onderwijs.

Lees meer
Wat als je het niet eens bent met een beslissing van de jeugdrechtbank?

Je kan met bijstand van een advocaat in beroep gaan tegen een voorlopige beslissing of beschikking van de jeugdrechter, tegen een vonnis of tegen elk ander gebod of verbod. Zoals het verbod om op bezoek te gaan bij je ouders. Het Hof van Beroep kan het vonnis van de jeugdrechter herbekijken en een nieuwe beslissing nemen of bevestigen. 

Lees meer

Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?

Klachtendienst van het VAPH voor jeugdhulpvoorzieningen voor kinderen met een beperking
CLB neutraal logo
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding helpt leerlingen en ouders met vragen over onder meer leren, studiekeuze, gezondheid, depressieve gevoelens, faalangst, pestproblemen, een moeilijke thuissituatie. Je kunt er gratis terecht.
Het VAPH ondersteunt minderjarigen met begeleiding, dagopvang of verblijf met overnachting. Ze kunnen rekenen op een persoonlijke assistent op school of thuis, dankzij hun persoonlijke-assistentiebudget.

Zoek je hulp?

Bots je op onrecht en geraakt je probleem niet opgelost? Heb je een vraag of klacht over kinderrechten? Wij helpen je verder.

Recente adviezen

Advies
-

Code zwart voor mentaal welzijn

Maak mentaal welzijn voor jongeren een beleidsprioriteit. We hebben het kookpunt bereikt, horen we van jongeren, ouders, huisartsen, CLB’s, therapeuten, scholen, psychiaters en betrokken burgers.  
Lees meer Lees meer