Het verhaal van Leen, maatschappelijk werker

"Als mensen samenwerken en afspraken maken, kan er zoveel meer bereikt worden."

Leen, maatschappelijk werker
Image
Foto van Leen

Leen, maatschappelijk werker in een wijkgezondheidscentrum, vertelt:

“Een cliënt van mij is mama van drie kinderen. De twee oudste zijn geplaatst in een begeleidingstehuis, de jongste in een pleeggezin. Laatst was mama helemaal over haar toeren. De consulent vertelde haar dat ze moet werken aan haar pedagogische vaardigheden en dat ze geduld moet hebben en kalm blijven. Maar mijn cliënt begreep de consulent niet.  Ze probeerde altijd maar te bellen maar kreeg geen antwoord. Ze was in de war en had totaal geen perspectief meer. Het was al zes maanden geleden dat mijn cliënt haar kinderen nog eens allemaal sàmen zag. Ze was ook bang dat de kinderen van elkaar zouden vervreemden. De oudste twee hadden hun jongere broertje al twee maanden niet meer gezien. Dat leek mij toch ook niet echt gezond meer."

"Mijn kinderen zijn geplaatst. Ik wist nooit wanneer ik en mijn kinderen mekaar nog eens zouden zien. Als een echte familie."

Sabine, mama van Shana, Sandy en Luca

Zo hielp het Kinderrechtencommissariaat

Leen: "Toen heb ik samen met mijn cliënt het Kinderrechtencommissariaat gebeld. Yentl, een medewerker van het Kinderrechtencommissariaat, heeft aan mijn cliënt alles rustig en stap voor stap uitgelegd. Ze heeft ook contact opgenomen met de consulent, de pleegouders en met het begeleidingstehuis. Na onderling overleg hebben ze nu afgesproken dat de kinderen elkaar om de twee weken kunnen zien, met mama erbij, allemaal samen.  In het begin voor een paar uurtjes en onder begeleiding maar voor mama maakt dit al een groot verschil. Ze heeft terug hoop. 
De consulent zal regelmatig een gesprek hebben met mama om te bekijken wat goed ging en wat beter kon. Ze zal ook mij en het Kinderrechtencommissariaat op de hoogte houden. Als verschillende diensten samenwerken en afspraken maken, kan er zoveel meer bereikt worden. Het Kinderrechtencommissariaat zorgde ervoor dat dat gebeurde."