Ik heb een vraag over Scheiding

Vandaag woont één kind op de drie in Vlaanderen niet samen met zijn twee ouders. Een scheiding heeft een enorme impact op het leven van kinderen en jongeren. In een vechtscheiding is de impact op hun welzijn nog groter. Het Kinderrechtenverdrag zegt nochtans dat kinderen recht hebben op contact met beide ouders.

De meest gestelde vragen over scheiding gaan over de positie van kinderen en jongeren in de familierechtbank. Hebben ze het recht om hun mening te geven? En kunnen ze zelf naar de rechtbank stappen of een advocaat nemen? 

Vragen en antwoorden

Hoe kunnen gescheiden ouders een regeling treffen over hun kinderen?

Als ouders uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden. Dat kan door een overeenkomst af te sluiten of met een vonnis. Ouders kunnen hiervoor terecht bij een bemiddelaar, een advocaat, een notaris of de familierechtbank.

Lees meer
Op welke leeftijd mag je zelf kiezen bij wie je woont?

Pas als je meerderjarig bent, dus vanaf 18 jaar, mag je zelf kiezen waar en bij wie je woont. Bij je vader, je moeder of bij iemand anders. Als ouders het niet eens geraken over de verblijfsregeling, dan beslist de familierechter.

Lees meer
Mag je je mening geven bij de familierechter over de verblijfs- en omgangsregeling?

Ja, dat mag. Vanaf 12 jaar moet de familierechter je uitnodigen.

Lees meer
Kan je zelf een procedure starten bij de familierechtbank?

Nee, een minderjarige is niet ‘procesbekwaam’. Tot 18 jaar moet je vertegenwoordigd worden door een volwassene.

Lees meer

Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?

Logo Awel
Awel, de telefonische en onlinehulplijn voor kinderen en jongeren

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer