Het verhaal van Azim

Image
Foto van Azim

Azim, 16 jaar: "Een paar weken geleden ben ik echt totaal geflipt. Iedereen bekijkt ons als crapuul. Wij worden heel dikwijls geviseerd. Sommige flikken zijn oké, maar andere controleren ons wel vier keer per dag. En toen was ik het beu. Ik kan mij niet herinneren wat er precies gebeurd is. Maar er is zwaar gevochten.
Jamal onze buurtwerker en mijn vader hebben toen het Kinderrechtencommissariaat gebeld.”

Zo hielp het Kinderrechtencommissariaat 

"Ik sprak met mevrouw Inge. Zij zei dat ik een klacht kon indienen bij de Dienst Intern Toezicht van de Politie. Ik heb toen een brief geschreven. En Inge van het Kinderrechtencommissariaat ook om mij te steunen, en ook om te vragen haar op de hoogte te houden."

Azim vertelt verder: "Een week of twee later werden we dan uitgenodigd voor een gesprek. Mijn vader, Jamal en ik en ook Inge van het Kinderrechtencommissariaat spraken met iemand van de Dienst Intern Toezicht. Die meneer zei dat de agenten hadden toegegeven dat ze te ver waren gegaan. Ja, en ik ook. Ik kan soms nogal opvliegend zijn. Zeker als ik het gevoel krijg dat ik niet eerlijk behandeld wordt. Het was geen gemakkelijk gesprek. Zeker in het begin niet. Maar, ik ben toch content dat we erover gebabbeld hebben."

Jamal, de jeugdwerker vertelt:

“Wat voor Azim en ook voor zijn vader vooral belangrijk was, is dat ze hierover een gesprek hebben gehad. Dat ze gehoord werden, en serieus genomen werden. Azim heeft kunnen uitleggen dat zijn woede voortkwam vanuit een gevoel van onmacht en frustratie. Vaak hebben deze jongeren het gevoel dat ze geviseerd worden, dat ze niet altijd even eerlijk behandeld worden. Natuurlijk is dat overdreven, maar het gebeurt wel en die gasten zijn daar zeer gevoelig voor. Dat 'herstelgesprek' was dus zeer belangrijk. Het toont ook eens een andere kant van beide partijen."