Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen stelt nieuw jaarverslag voor

Jeugdhulp
Jeugdrecht Politie Justitie

De vijfde editie van het jaarverslag van de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen is bijzonder. Dit keer gingen we niet alleen in op het dagelijks reilen en zeilen binnen de voorzieningen. We verdiepten ons ook in het jaarthema afzondering.

Commissievoorzitter Caroline Vrijens opende samen met Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, de presentatie. Jongeren van Cachet deelden hun ervaringen met geslotenheid. Secretaris Eline Strik deelde de bevindingen. Maandcommissarissen Wendy De Bondt en Ann Vanlulle reflecteerden over hun ervaringen, en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits sloot af. 

Image
Foto van de cover Jaarverslag 2022 Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen

Wat opvalt:

  • Jongeren zitten nog te vaak, te lang en te alleen in afzondering. 
  • In het Vlaams Detentiecentrum zagen we jongeren met een zware psychiatrische problematiek waar we vraagtekens zetten bij de uithandengeving. 

  • In de gemeenschapsinstellingen nam het aantal verhalen over politie-interventies toe, soms komt daar veel dwang en geweld bij kijken.

  • In veilig verblijf geven jongeren aan dat de mate van controle en ook online controle soms zwaar doorweegt. 

Meer over deze en nog vele andere thema’s lees je het jaarverslag.  Een mooie samenvatting lees je in dit artikel op sociaal.net.

Nieuws

Jeugdhulp
Jeugdrecht Politie Justitie

27 maart voorstelling jaarverslag CVTJ

Woensdag 27 maart 2024 stelt de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen (CVTJ) haar nieuw jaarverslag voor in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. We verwelkomen u graag vanaf 9.45 uur, starten om 10.30 uur en eindigen om 12 uur.
Lees meer Lees meer
Onderwijs
Jeugdhulp

Leven op een schoolinternaat in Vlaanderen. Hoe beleven jongeren dit zelf?

Internaten zijn voor de jongeren een tweede – en soms zelfs een eerste – thuis. Het is een plek waar kinderrechten elke dag opnieuw concreet vorm krijgen.
Hoe ervaren jongeren het leven op internaat? Voelen ze zich er veilig en hoe is hun band met opvoeders? Is er genoeg privacy? Kunnen ze zelf keuzes maken en mogen ze meepraten over hoe hun leefomgeving vorm krijgt?
Lees meer Lees meer