De samenleving gaat open, maar de klassen lopen leeg

Op 15 september vroeg het Kinderrechtencommissariaat voorzichtiger om te gaan met quarantaines in kleuter- en lagere scholen.

Het schooljaar is net begonnen en ouders met een kind dat zelf niet positief testte, maar toch in quarantaine moet, vragen zich terecht af waarom het recht op onderwijs en op contact van hun kind op die manier aangetast moet worden. Zeker omdat de rest van de samenleving meer en meer opengaat, restaurants open zijn, events en festivals kunnen doorgaan en de regels versoepelen op verschillende domeinen. En omdat veel volwassenen en kwetsbare personen nu toch al volledig gevaccineerd zijn.

Nu is de regel dat de hele klas meteen in quarantaine moet als twee klasgenoten binnen de twee weken positief  testen op corona. Alle kinderen van de klas worden dan meteen beschouwd als hoogrisicocontact. Ook als een leerkracht positief test, moeten al zijn leerlingen als ‘hoogrisicocontact’ meteen in quarantaine en zich laten testen.

We zien nu al twee schooljaren op rij welke impact het heeft op kinderen om niet naar school te kunnen gaan. Vandaag gaat het nog om weinig kinderen maar naarmate het schooljaar vordert, gaat het aantal quarantaines van niet-gevaccineerde kinderen onder de 12 jaar allicht drastisch toenemen. Het is wel érg vergaand om kinderen nu op grote schaal opnieuw één tot twee weken onderwijs te ontzeggen voor besmettingen in de klas, terwijl ze zelf niet positief testen.

Het Kinderrechtencommissariaat vraagt om dit goed te blijven monitoren in Vlaanderen maar ook om nu al de regels te herbekijken. We zijn erg bezorgd over de impact op kinderen en stellen vast dat zij moeten compenseren voor de deuren die de samenleving tegenwoordig openzet op alle domeinen.

We vragen ook meer duidelijkheid over de aanpak van onderwijs voor kinderen en jongeren die in quarantaine gaan. De richtlijnen voor scholen graag wat minder vrijblijvend: doe al het mogelijke om tijdens de quarantaineperiode afstandsonderwijs en online-contacten met de leerlingen te organiseren.

Zet ook in op preventieve maatregelen, zoals een goede ventilatie van klassen. Dat is cruciaal om besmettingen tegen te houden en zo quarantaines te vermijden. En een goede CO2-meter is de zekerste manier om te checken of er genoeg ventilatie is.

Op 22 september veranderden de richtlijnen en daar zijn we echt heel blij om: minder leerlingen zullen nu in quarantaine moeten. De richtlijnen vind je op de site van het departement Onderwijs.

Nieuws

Geweld

KRC steunt de week tegen pesten

Het Kinderrechtencommissariaat steunt de week tegen pesten. Elk kind heeft recht om veilig op te groeien en beschermd te worden tegen pesten. Het is super belangrijk dat kinderen en jongeren zich goed in hun vel voelen en zichzelf kunnen zijn.
Lees meer Lees meer
Jeugdhulp
Jeugdrecht Politie Justitie

27 maart voorstelling jaarverslag CVTJ

Woensdag 27 maart 2024 stelt de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen (CVTJ) haar nieuw jaarverslag voor in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. We verwelkomen u graag vanaf 9.45 uur, starten om 10.30 uur en eindigen om 12 uur.
Lees meer Lees meer
Identiteit en diversiteit
Adoptie en afstamming
Gezin

Pauze voor interlandelijke adoptie meer dan nodig, maar voldoende?

De meldingen, klachten en signalen op het Kinderrechtencommissariaat en de rechten van kinderen die in het geding zijn, nopen ons tot een grote terughoudendheid en voorzichtigheid bij interlandelijke adoptie. Spreken over een toekomst voor interlandelijke adoptie, is te voorbarig. Er zijn nu vooral eerst gepaste en gedurfde beleidskeuzes nodig. Niet alleen voor toekomstige adoptiekinderen, de huidige generatie adoptiekinderen, maar ook voor volwassenen geadopteerden. Dat is de overheid aan hen verplicht. 
Lees meer Lees meer
Kinderrechtenbeleid
Gezin

Warmste week

‘Mijn wens is een zorgeloze jeugd voor elk kind, omringd door mensen die altijd, onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan, steun bieden en hen opvangen als nodig.’ sprak kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens tijdens #dewarmsteweek in Brugge.
Lees meer Lees meer