#jongerenovercorona: online-enquête geeft kinderen en jongeren een stem

De coronacrisis raakte kinderen en jongeren fel. Toch kwam hun perspectief te weinig en te fragmentair aan bod in het publieke debat. Ze moesten meer ruimte krijgen in de coronamaatregelen en de exitstrategie. Dat kon vooral door kinderen en jongeren zelf aan het woord te laten. Daarom organiseerden het Kinderrechtencommissariaat, de Kinderrechtencoalitie en het Kenniscentrum Kinderrechten een online-enquête bij 8- tot 17-jarigen. Die liep van 11 tot en met 17 mei 2020.

Online-enquête

In de enquête peilden we naar de ervaringen en behoeften van kinderen en jongeren in coronatijden. De vragen gingen over thuis, schoolwerk, contact met vrienden, hoe ze zich voelden, waar ze zich zorgen over maakten en wat hen hielp. Het maatschappelijk geëngageerde onderzoeksbureau Indiville zette mee zijn schouders onder dit initiatief. 

Kinderen en jongeren willen gehoord worden in de coronacrisis

Kinderen en jongeren lieten massaal van zich horen en vulden met meer dan 44.000 de online-enquête in: 17.000 kinderen jonger dan 12 jaar en 27.000 ouder dan 12 jaar.

‘Ik vind dat er veel meer rekening gehouden wordt met volwassenen dan met kinderen.’ (Meisje, 16 jaar)

‘Ik vind deze enquête een fantastisch idee! Bedankt dat je de moeite wilt doen om naar ons te luisteren, want ik heb het gevoel dat onze leeftijdscategorie vergeten wordt in tijden van corona. Nogmaals bedankt dus.’ (Meisje, 16 jaar)

‘Ik vind het geweldig dat er mensen zijn die aan de jongeren van Vlaanderen denken en ervoor zorgen dat hun mening(en) en gevoelens tellen in onze maatschappij, die vooral draait om de volwassenen. Een dikke merci.' (Meisje, 14 jaar)

Resultaten zijn megafoon voor kinderen en jongeren

De resultaten, die toonden hoe kinderen en jongeren de crisis en de aanpak ervan ervaarden en wat hun noden waren, bundelden we in een rapport. We schreven er ook een advies bij voor het beleid.

We stelden vast dat kinderen en jongeren door een moeilijke periode gingen. Voor de meest kwetsbaren, kinderen die zeiden dat het financieel moeilijker was sinds corona, wogen de maatregelen nog zwaarder. We hoopten dat de resultaten van ons onderzoek mee zouden zorgen voor coronamaatregelen en een exitstrategie op maat van volwassenen én van kinderen en jongeren. En dat ze ons leerden hoe het in de toekomst beter kan.

‘Zorg ervoor dat de ministers ook eens naar de jongeren luisteren, want wij mogen nu niets terwijl de volwassenen wel terug van alles mogen doen. Wij hebben het meer nodig om elkaar terug te zien, want de volwassenen zien elkaar al genoeg. Voor ons is het dikwijls moeilijker om contact te maken met andere jongeren.’ (Jongen, 12 jaar)

‘Vergeet ons niet. Wij hebben ook een stem en gevoelens.’ (Jongen, 10 jaar)

‘Ik vind het heel erg dat alles wordt beslist zonder inspraak van kinderen en jongeren, al 2 maanden lang. En ik vind het heel erg dat de directeur zomaar kan beslissen om de school niet opnieuw op te starten, ook al mag dat wel voor sommige klassen. Maar hij doet het gewoon niet. Dus moeten we wachten tot september.’ (Meisje, 16 jaar)

‘Ik vind dat er een Veiligheidsraad voor kinderen moet zijn. Nu zijn alle beslissingen en regels er voor de volwassenen.’ (Meisje, 10 jaar)
 

Stem van kinderen en jongeren over corona in het Vlaams Parlement

Op 28 mei 2020 stelden we de resultaten voor in de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement. Kinderen en jongeren kwamen aan het woord via een filmpje.
 

Herbekijk de hoorzitting in het Vlaams Parlement: https://youtu.be/ZVp7O3H3DxQ

We nodigen geëngageerde burgers, middenveldorganisaties en academici uit om verder te graven in de data die we voor dit onderzoek verzamelden en die te gebruiken als inspiratie voor verdiepend vervolgonderzoek. Alle cijfergegevens zijn beschikbaar voor iedereen, op de website van het Kenniscentrum Kinderrechten

Bedankt voor de hulp

Het is enkel dankzij de vele organisaties, instanties, scholen en voorzieningen dat we erin geslaagd zijn om zoveel kinderen en jongeren te bereiken. Ontzettend bedankt daarvoor!

Andere projecten

Maak een topprioriteit van problemen die kinderen treffen

Kinderrechten maximaal garanderen voor elk kind is de beste manier om te werken aan het welzijn en het mentale welzijn van kinderen. Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de 18 hebben amper iets te zeggen. Hoewel ze niet stemmen, raken veel beslissingen kinderen en jongeren van dichtbij, en blijven zij de gevolgen ervan het langst voelen. Er is moed en daadkracht nodig van de komende regering om resoluut te kiezen voor kinderen en hun rechten. Iedereen wint als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa.
Lees meer Lees meer

Thuiszitters onder de radar

Het Kinderrechtencommissariaat wil een zicht krijgen op waarom bepaalde leerlingen thuiszitten en niet op de schoolbanken. Over hoeveel leerlingen gaat het en wat zijn de achterliggende factoren?
Lees meer Lees meer