Een overzicht van klachten over jeugdzorg bij het Kinderrechtencommissariaat

Knelpuntnota

In deze knelpuntennota haalt het Kinderrechtencommissariaat pijnpunten aan over het tekort aan plaatsten en de hiaten in het zorgaanbod.

Een van de problemen waar het Kinderrechtencommissariaat elk jaar mee geconfronteerd wordt, is het tekort aan zorg voor sommige kinderen en jongeren. De ombudsdienst krijgt meldingen over plaatstekort in de bijzondere jeugdzorg en de kinderpsychiatrie. Kinderen en jongeren met specifieke zorgnoden in combinatie met zware gedragsproblemen krijgen moeilijk of geen toegang tot het bestaande aanbod. Veel kinderen en jongeren hebben gespecialiseerde hulp nodig die in de praktijk niet beschikbaar is.
Door de wachtlijsten worden hulpverleners in de residentiële setting verplicht creatief na te denken om snelle oplossingen te vinden in afwachting van een geschikte plaats. Daardoor kunnen ze niet altijd kiezen voor de meest gepaste hulpverlening, maar wel voor het aanbod waar er plaats is. Ook minderjarigen zelf ondervinden dat ze ‘niet op hun plaats zitten’ in een voorziening of in het hulpaanbod dat ze krijgen.

Bezorgd

Deze knelpuntennota bezorgden we aan de leden van de Ad hoc Commissie Jeugdzorg van het Vlaams Parlement. De nota werd door de kinderrechtencommissaris toegelicht tijdens een hoorzitting.

 

Gepubliceerd
op 14/01/2011 als Parl.St. Vl.Parl., 2010-2011, nr. 872/2
Contactpersoon

Contacteer een medewerker

Foto van Leen

Leen Ackaert

Beleidsadviseur Gehandicaptenzorg, wonen, kinderopvang, gezinsondersteuning, vrije tijd, jeugd- en kinderrechtenbeleid

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.