Kinderrechtencommissaris stelt jaarverslag voor: geef kinderrechten meer gewicht

Vandaag stelt het Kinderrechtencommissariaat zijn jaarverslag voor in het Vlaams Parlement. Kristel Verbeke startte met een warm welkom en een gesprek met Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans waarna de kinderrechtencommissaris een toelichting gaf bij haar jaarverslag. Fatima (14j) las voor uit eigen boek ‘Het boek van Fatima, een stem tegen de stilte’ en Vlaams coördinerend minister Kinderrechten Benjamin Dalle sloot af.

De kinderrechtencommissaris luidt de alarmbel:
Als er te weinig geïnvesteerd wordt in kinderen en jongeren komen kinderrechten in het gedrang"

Het zijn vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit. Het ecosysteem dat kinderen en jongeren ondersteunt, kraakt in zijn voegen.

Begeleiders, opvoeders, hulpverleners, voogden en leerkrachten zijn van onschatbare waarde. Zonder hen belanden kinderen op straat, krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben, missen ze school, hebben ze geen voogd en kunnen ze niet terecht in de kinderopvang.

Sleutelfiguur zijn voor kinderen moet opnieuw een gewaardeerd beroep zijn want het is kostbaar. Er is nood aan een masterplan. Zórg voor de mensen die zorg dragen voor onze kinderen en jongeren door ze goed te omkaderen en te waarderen voor hun enorme bijdrage. Door de juiste context te scheppen. Geef hier vanuit het beleid veel meer gewicht aan.

Lees hier meer

Nieuws

Stampen voor Vrede

SOS Kinderdorpen en Ketnet organiseren ‘Stampen voor Vrede’. Hiermee willen ze kinderen een platform geven om op te komen voor de rechten van alle andere kinderen die leven in conflictgebieden. Kinderen in Vlaanderen stampen om vijf voor twaalf in de ochtend van 27 maart 2024.
Lees meer Lees meer
Onderwijs
Welzijn en gezondheid

Pyjamadag

De kinderrechtencommissaris steekt alle kinderen en jongeren die door ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem op pyjamadag.
Lees meer Lees meer