Verkiezingen 2009

Memorandum

Ruimte voor minderjarigen

Een groot deel van de Vlaamse bevolking gaat naar de stembus voor de verkiezingen. 1,2 miljoen burgers blijven telkens thuis: kinderen en jongeren hebben geen stemrecht.

Het Kinderrechtencommissariaat stelt via klachtenlijn en andere kanalen tal van problemen vast waar kinderen en jongeren mee geconfronteerd worden. Via memoranda tracht het Kinderrechtencommissariaat ook de knelpunten van minderjarigen op de agenda te plaatsen.

Het Kinderrechtencommissariaat pleit voor ruimte voor minderjarigen, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Ruimte die hen moet toelaten om zelf hun leven vorm te geven. Ze moeten daarbij kunnen rekenen op begeleiding door volwassenen.

  • De Vlaamse overheid moet een sectoroverschrijdend integraal jeugdbeleid voeren. Bij voorkeur een proactief beleid dat gericht is op het alledaagse leven van minderjarigen. Een overheidsbeleid dat problemen wil voorkomen. In tweede instantie moet die overheid ook instaan voor dienstverlening die kan of moet aangesproken worden indien problemen zich voordoen.
  • De Vlaamse overheid moet op alle bevoegdheidsdomeinen aandacht hebben voor zowel de participatie- , de provisie- en de protectierechten van minderjarigen.
  • De overheid moet meer (belevings)onderzoek doen naar de leefsituatie van kinderen en jongeren.
  • De Vlaamse overheid moet volwassenen en minderjarigen informeren, sensibiliseren en educeren over de rechten van minderjarigen, en over alle inspraak- en beleidsmaatregelen die voor minderjarigen belangrijk zijn.
  • Zij moet daarbij niet alleen zorgen voor een kwaliteitsvol informatie-aanbod, maar moet er ook voor zorgen dat die informatie effectief tot bij minderjarigen geraakt.
  • De Vlaamse overheid moet investeren in voldoende kwaliteitsvol en divers opleidings-, vrijetijds- en hulpverleningsaanbod voor kinderen en jongeren. De overheid moet dat aanbod bekend, vindbaar en toegankelijk maken.
  • De overheid moet ouders en minderjarigen op hun vraag de nodige ondersteuning bieden in het (private) opvoedingsproces.
  • Het thema kinderrechten moet explicieter worden opgenomen in de curricula van leerlingen. Dat thema moet ook een plaats krijgen in de opleiding van alle professionelen die werken met of voor minderjarigen.
  • De Vlaamse overheid moet waar dat mogelijk is binnen haar bevoegdheid de rechtspositie en de efficiënte klachtmogelijkheid voor minderjarigen installeren of versterken.
  • De overheid moet bijzondere aandacht hebben voor de positie van minderjarigen uit maatschappelijk kwetsbare groepen, met name allochtonen, kansarmen en kinderen met een handicap.

Het memorandum bevat 14 thema-fiches over: armoede, leerlingenstatuur, leerzorg, participatie op school, pesten op school, toepassing en bekendmaking decreet rechtspositie, scheiding, kindermishandeling, ruimte, sport en spel, huisvesting, kinderen en asiel en mediabeleid.

Bezorgd

Dit memorandum bezorgden we aan alle parlementsleden.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.