Recht doen aan kinderen en jongeren

Het Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies. Voor het Vlaams Parlement en andere beleidsmakers formuleren we concrete beleidsadviezen. Zo willen we de stem van kinderen en jongeren maximaal laten weerklinken.

Kinderen
Kinderen in oorlog in Gaza

Statement van het Bureau van de Europese Kinderombudspersonen over voortdurende massale schendingen van rechten van kinderen in Gaza, april 2024.

Onze thema's

De rechten van kinderen en jongeren gaan over allerlei thema’s. Hier vind je informatie en advies per thema.

Scheiding

‘Scheiden doet lijden’, en dat geldt vaak vooral voor de kinderen. Verblijfsregeling, omgangsregeling, je rechten bij de familierechtbank: tijdens en na een scheiding zitten kinderen met veel vragen.
Lees meer
Lees meer

Vrije tijd

Waar kan je terecht met vragen en klachten over je sportclub of over je recht op spel en vrije tijd? En wanneer mag je werken?
Lees meer
Lees meer

Opvoeding

Gsm, sociale media, vrienden, lief, alleen gaan wonen: soms botsen kinderrechten met de rechten en plichten van ouders. Wat dan?
Lees meer
Lees meer

Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op toegang tot goede gezondheidszorg. Maar wat betekent dat? En kan je daar zelf over beslissen?
Lees meer
Lees meer

Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een goede geestelijke gezondheid. Maar kan je zelf beslissen over psychotherapie of psychologische begeleiding? En waar kan je daarvoor terecht?
Lees meer
Lees meer

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Nieuws

Leefmilieu en klimaat
Armoede en sociaal beleid
Kinderrechten

Rechtvaardige transitie en mensenrechten

Klimaat en milieu zijn kinderrechtenkwesties en mensenrechtenkwesties. Daarom werkten we samen met het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia), het Federaal Migratiecentrum (Myria) en de Délégué général aux droits de l'enfant (DGDE) aan een advies over de rechtvaardige transitie.
Lees meer Lees meer
Vlaams beleid
Armoede en sociaal beleid
Kinderrechten

Armoede structureel aanpakken, vraagt samenwerking op alle niveaus

Op 25 oktober 2022 zitten alle ministers voor armoedebestrijding van België na 9 jaar nog eens samen op een interministeriële conferentie. Armoede structureel aanpakken kan alleen door op de verschillende niveaus samen te werken. Meer dan 1 op 5 kinderen in België groeit op in armoede, dat is onaanvaardbaar. Ook wij bundelden de krachten, met de verschillende armoede- en kinderrechtenorganisaties in ons land, en schreven de ministers een brief met onze aanbevelingen.
Lees meer Lees meer

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren?

Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.
Je kan bij ons terecht met vragen en klachten over kinderrechtenschendingen rond allerlei thema’s
Wij informeren en adviseren, onderzoeken de klacht en bemiddelen waar mogelijk. Gratis en vertrouwelijk.