Ik zoek hulp

Soms worden de rechten van kinderen en jongeren niet gerespecteerd.
Het Kinderrechtencommissariaat kan dan tussenkomen. We luisteren, onderzoeken de klacht en bemiddelen.

Onze thema's

De rechten van kinderen en jongeren gaan over allerlei thema’s. Hier vind je informatie en advies per thema.

Scheiding

‘Scheiden doet lijden’, en dat geldt vaak vooral voor de kinderen. Verblijfsregeling, omgangsregeling, je rechten bij de familierechtbank: tijdens en na een scheiding zitten kinderen met veel vragen.
Lees meer
Lees meer

Vrije tijd

Waar kan je terecht met vragen en klachten over je sportclub of over je recht op spel en vrije tijd? En wanneer mag je werken?
Lees meer
Lees meer

Opvoeding

Gsm, sociale media, vrienden, lief, alleen gaan wonen: soms botsen kinderrechten met de rechten en plichten van ouders. Wat dan?
Lees meer
Lees meer

Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op toegang tot goede gezondheidszorg. Maar wat betekent dat? En kan je daar zelf over beslissen?
Lees meer
Lees meer

Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een goede geestelijke gezondheid. Maar kan je zelf beslissen over psychotherapie of psychologische begeleiding? En waar kan je daarvoor terecht?
Lees meer
Lees meer

Vragen en antwoorden

Mag je je mening geven bij de familierechter over de verblijfs- en omgangsregeling?

Ja, dat mag. Vanaf 12 jaar moet de familierechter je uitnodigen.

Lees meer
Wat is het verschil tussen vrijwillige en gerechtelijke jeugdhulp?

Gezinnen, kinderen en jongeren kunnen vrijwillig een beroep doen op hulp. Maar soms lukt het niet om samen met de hulpverlener een hulpplan op te stellen. Of raken gezinnen en hulpverleners het niet eens over de juiste zorg en hulp. Of is er in een gezinssituatie dringend hulp nodig voor kinderen en jongeren die opgroeien in gevaarlijke omstandigheden. Dan kan de jeugdrechtbank beslissen over de hulp die nodig is.

Lees meer
Wat als je recht hebt op een persoonlijke-assistentiebudget (PAB), maar het niet krijgt?

Ouders, andere volwassenen en kinderen met een beperking melden ons dat ze al jaren wachten op hun persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Ze kregen een brief van het VAPH met de boodschap dat ze er recht op hebben, maar dat er momenteel te weinig geld is om het ook te geven. Ze vragen onze hulp om het toch te krijgen. 

Lees meer
Op welke leeftijd mag je zelf kiezen bij wie je woont?

Pas als je meerderjarig bent, dus vanaf 18 jaar, mag je zelf kiezen waar en bij wie je woont. Bij je vader, je moeder of bij iemand anders. Als ouders het niet eens geraken over de verblijfsregeling, dan beslist de familierechter.

Lees meer
Wat zijn kinderrechten?

Kinderen en jongeren hebben andere behoeftes, verwachtingen en zorgen dan volwassenen. Daarom kregen kinderen een aantal bijzondere rechten. Op 20 november 1989 schreven de Verenigde Naties die bijzondere rechten neer. Dat document noemden ze het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) of gewoon het Kinderrechtenverdrag.

Lees meer

Contacteer ons

Heb je een probleem dat niet opgelost raakt en zoek je hulp? Contacteer ons. Wij luisteren, onderzoeken klachten over kinderrechten en bemiddelen. Gratis en vertrouwelijk.
Bel gratis onze klachtenlijn of mail ons.

Wie kan nog verder helpen?

Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij deze organisaties. Ze bieden een luisterend oor, geven raad, hulp of informatie.

Awel, de telefonische en onlinehulplijn voor kinderen en jongeren
WAT WAT, een platform dat jongeren informeert en leidt naar hulp en advies

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren?

Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.
Je kan bij ons terecht met vragen en klachten over kinderrechtenschendingen rond allerlei thema’s
Wij informeren en adviseren, onderzoeken de klacht en bemiddelen waar mogelijk. Gratis en vertrouwelijk.